Hoe herken je jaloezie in een relatie?

“Jaloezie is een ziekte”, zeggen ze weleens. Niet altijd. Jaloezie is vaak ook gewoon heel normaal. Zeker als die jaloezie draait om het waken over iemand waarvan je houdt.

Wat is jaloezie?

Jaloezie is vaak een bescherming van iemand. Is je partner jaloers, dan wil hij of zij je beschermen. Tegelijk is deze persoon ook bang om je kwijt te raken.

Schattig toch?

Ja, de eerste keer dat we jaloezie zien oplaaien in onze partner, zien we het misschien als ‘schattig’ en denken we: “Wauw, deze persoon moet echt van me houden!” Als het de gezonde vorm van jaloezie is, vervagen die gevoelens zonder incidenten en zonder de relatie negatief te beïnvloeden. Maar we moeten alert zijn op vroege waarschuwingssignalen van ongezond gedrag, omdat dit kan leiden tot misbruik!

Wanneer is jaloezie ongezond?

Tja, nu denk je waarschijnlijk: wanneer is het gezonde jaloezie en wanneer is het ongezond? Wel, gezonde jaloezie is wanneer je een pijn voelt opkomen en je deze pijn negeert of observeert en daarna negeert.

Het is ongezond wanneer je jezelf overgeeft aan dat gevoel met als gevolg dat je ook impulsief gaat handelen uit onzekerheid.

Bij ongezonde jaloezie waarbij we handelen in onzekerheid, kan het snel gaan tot abnormaal gedrag, obsessie en dreigementen. Waarom? Bij ongezond jaloers gedrag spreken we alleen over emoties.

Om helder na te denken, hebben we ons rationeel denkpatroon nodig. Helaas gaan emotie en ratio niet samen. Eerst moeten de emoties onder controle zijn, vooraleer iemand rationeel kan handelen. Bij ongezonde jaloezie blijft de persoon in kwestie hangen bij zijn emoties.

Voorbeelden van ongezonde jaloezie

Hoe stop je jaloers gedrag van een ander?

Je hebt al half gewonnen, want door bovenstaande voorbeelden herken je jaloezie en alleen zo stop je jaloers gedrag. But what’s next?

Het belangrijkste: herken ongezond jaloers gedrag en denk eraan dat het met de persoon in kwestie zelf te maken heeft en niet met jou.

Share this blog post