Hoe interpreteer je een afwijzing?

Word je ook weleens afgewezen waardoor je je erna ontzettend slecht voelt? Logisch. Een afwijzing komt hard aan als het van een persoon komt waar je je volledige op gefocust hebt.

Na de afwijzing vraag je je weleens af:

“Ben ik niet goed genoeg?”

“Waarom vindt niemand me leuk?”

“Kon ik iets anders doen?”

Maar ligt het wel allemaal aan jou?

Je hebt twee soorten afwijzingen én dus ook twee soorten interpretaties.

Hoe interpreteer je een afwijzing in de beginfase van je date?

De beginfase zijn gesprekken die via social media worden gevoerd of de fase na een date met iemand die je leuk vindt.

De afwijzing via social media

Tegenwoordig is het makkelijk om contacten te leggen via social media. Je stuurt sneller berichtjes wanneer je het gevoel hebt dat het weleens kan klikken.

Maar helaas…

Je krijgt een koude reactie of zelfs geen reactie terug.

Je hebt de neiging om de afwijzing persoonlijk te interpreteren. Maar doe het tegenovergestelde! Neem het net niet persoonlijk!

De kans dat de ontvanger het persoonlijk heeft bedoeld is ontzettend klein. De persoon die je stuurde, kent je niet én zelf weet je ook niet in welke fase hij of zij zich bevindt.

Wie weet heeft de persoon in kwestie nét een relatie achter de rug? En moet er wat tijd overheen gaan om te helen. Of misschien zijn er al dates met iemand anders… In elk geval, forceer het gesprek niet en laat het voor wat het is.

De afwijzing na een eerste date

“You can’t force chemistry”

Een eerste date heeft een chemische klik nodig. Je kan al vanaf de eerste drie seconden na de ontmoeting, vaststellen of jullie avond van korte duur gaat zijn of net niet.

Zo’n chemische klik, daar heb je geen invloed op. Het gebeurt automatisch en net daarom moet je het niet persoonlijk nemen!

Een afwijzing door het niveau van een gesprek

Dit kunnen aspecten zijn waardoor jullie niet op dezelfde golflengte zitten. Om je negatieve gedachten niet steeds de vrijheid te geven, herhaal je:

“Ik ken de persoon waarmee ik date niet en andersom ook niet”

De persoon waarmee je date, kan evengoed op zoek zijn naar andere dingen in een persoon, waardoor er sneller afwijzing ontstaat. Of het kan dat je date niet ziet wat je waarde is omdat het niveau tussen jullie te groot is. Dit ligt zéker niet aan jou!

Bijvoorbeeld:

Je kan een vork met mooie diamanten aanbieden maar als iemand graag soep eet, heeft hij simpelweg een lepel nodig. Beter een versleten lepel dan een gouden vork.

Het is dus niet dat de persoon die je afwijst slecht in het leven staat of zelf een slecht persoon is. En nogmaals… neem het niet persoonlijk, want het ligt niet aan jou!

De interpretatie van de afwijzing na enkele dates

Een afwijzing nadat je al enkele dates achter de rug hebt, is natuurlijk moeilijk te verteren. Jullie kennen elkaar beter waardoor de afwijzing wél persoonlijk wordt.

Je hebt twee manieren om zo’n afwijzing te interpreteren:

  1. Je date is niet klaar om zich te settelen, heeft bindingsangst en kiest liever een vrijgezellenleven of een ex is weer terug van weggeweest.
  1. Jij bent de oorzaak van de afwijzing. Doe aan zelfreflectie en denk na over de verschillende dates die je achter de rug hebt. Was je jaloers? Onzeker? Voelde je een druk om je te settelen?

Neem tijd voor jezelf en werk aan de conclusies die je trekt. Doe het vooral voor jezelf en til jezelf naar een hoger niveau. Je date kon ook geduld uitoefenen en gesprekken aangaan vooraleer je afwees, toch?

Iedereen is het waard om iemand te hebben die vecht voor diegene. Ook jij! Kijk dus zéker uit naar een mooie toekomst met iemand die écht moeite doet.

Ontvang je graag persoonlijke hulp? Dan ben je goed terecht! Wat kies je? Via Skype of liever persoonlijk?

Share this blog post