Hoe word ik niet jaloers?

Jaloezie kan in sommige gevallen het einde van je relatie betekenen. Het goed kunnen omgaan met je eigen jaloezie en het kunnen relativeren van deze onaangename gevoelens, is een must om je relatie in stand te houden.

Jaloezie is in staat tot…

Je hebt twee verschillende soorten jaloezie:

’t Is vanzelfsprekend dat ongezonde jaloezie de soort jaloezie is die onze relaties kan verwoesten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee?

Een uitgebreid artikel over gezonde en ongezonde jaloezie ontdek je hier, maar nu even in het kort de twee grote verschillen.

Jaloezie is jaloezie, daar kun je niet omheen. Het is echter de manier hoe je omgaat met jaloezie dat ervoor zorgt dat je al dan niet gezond of ongezond jaloers bent.

Stel dat je een jaloers gevoel krijgt en je kan er afstand van nemen, terwijl je jezelf observeert. Wanneer je daardoor geen zware actie onderneemt, dan spreken we over gezonde jaloezie. Jij weet beter en laat je niet beïnvloeden door je eigen negatieve gedachten en emoties.

Je kan al raden wat er bij ongezonde jaloezie gebeurt… Bij ongezonde jaloezie ben je jaloers, maar word je wel beïnvloed. Je gaat je impulsief gedragen door te schelden, te dreigen, etc. Het gaat er dus om HOE je met je jaloezie omgaat.

Observeer je jaloezie

Wanneer het borrelt en je bij jezelf voelt dat er wat jaloezie in aantocht is, observeer deze gevoelens dan.

Neem even diep adem, kom tot heldere gedachten en realiseer je dat jaloezie hélemaal niet overeenkomt met de werkelijkheid. Jaloezie start meestal met “wat als” en dan volgt een eigen scenario.

Je denkt misschien dat je partner iemand anders leuk vindt, maar dat is niet altijd het geval bij jaloers gedrag. Stel je zelf gerust, want denken en realiteit is niet hetzelfde.

Je hoeft je ‘jaloerse gedachten’ niet te gehoorzamen

Accepteer dat je bepaalde emoties hebt en laat het zo zijn. Je hoeft niet van het gevoel af te komen, zoals velen willen. Je zult zien, wanneer je een stapje achteruitzet en je jaloers gedrag observeert, dan ontdek je dat het gevoel zal afnemen. Doe je dit niet? Dan gebeurt  precies het tegenovergestelde. Mensen hebben nu eenmaal gedachten en emoties. 

Onzekerheid maakt deel uit van elke relatie

“Ik wil gewoon zeker weten dat hij niemand leuker gaat vinden dan ik!”

Natuurlijk wil je die zekerheid wanneer je je hart volledig overgeeft aan iemand die je écht graag ziet. Maar het is zo. Onzekerheden maken deel uit van elke relatie. Of het nu met Piet, Jan, Toon of Bas is. Onzekerheid is een feit.

Misschien heb je wel een onrealistisch beeld over een ‘relatie’ en heb je het gevoel dat wanneer je jaloers wordt, het een ‘teken’ is en je meteen in actie moet schieten… Want anders…

Wist je trouwens dat je opdringerig kan overkomen? En dat je dit onbewust doet opdat je partner meer interesse in jou zou tonen of minder interesse zou krijgen in andere mensen?

Maar wist je ook dat dit tegendraads kan werken en dit in jouw nadeel kan zijn? ‘t Was niet bepaald de bedoeling om je partner weg te jagen, maar dat is wel wat er gebeurde nadat je opdringerig gedrag hebt getoond.

De wet van aantrekking

We trekken aan wat we vrezen. Onze negatieve gedachten domineren ons. Deze gedachten bepalen onze emoties en de combinatie van de twee uit zich in acties. Deze acties leiden dan weer tot het resultaat waarvoor je vreest.

Controle over iemand willen werkt ook tegendraads. Hij zal zich verstikt voelen en afstand van je nemen. Trouwens een persoon kiest uit vrije wil om bij je te blijven en maakt deze keuze elke dag. Dus: zolang iemand kiest om samen met jou te zijn, zegt dat toch genoeg? 

Kort samengevat: jaloezie is een emotie uit een negatief denkpatroon. Laat je niet misleiden door je over te geven aan deze gevoelens, maar observeer ze in de plaats!

Ontdek hier nog het grote verschil tussen gezonde en ongezonde jaloezie en wat als je partner jaloers is op jou?

Share this blog post